Lęšiai – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei, kai norisi sotaus, tačiau lengvo ir sveiko patiekalo. Juose gausu baltymų, todėl labai tinka ir propaguojantiems vegetarinę mitybą. Taip pat lęšiai – dietinis produktas, nes turi labai daug ląstelienos, mažai kalorijų ir riebalų. Priešingai, nei kitos ankštinės daržovės, lęšiai greitai išverda. Juos tereikia nuplauti, o išvirsite – vos per 10 minučių. Kadangi lęšius gaminti nusprendžiau iš vakaro, juos nuploviau ir užmerkiau, o kitą dieną tereikėjo pavirti 5 minutes. Šį lęšių, paprikų ir pomidorų troškinį galite drąsiai derinti su bet kokiomis troškintomis daržovėmis, serviruoti, kaip garnyrą, ar – pagrindinį patiekalą. Kadangi jį rinkausi vakarienei, tai puikiausiai priderinau prie lengvai troškinto kalafijoro. Taigi, verdam lęšius ir ruošiam padažą, kuriam reikės:
- 2 skiltelių česnako;
- pusės svogūno;
- 2 raudonųjų paprikų;
- 2 pomidorų;
- valg. šaukšto pomidorų padažo;
- šaukštelio klevų / agavų sirupo;
- po pusę mažo arbatinio šaukštelio šių prieskonių : jūros druskos, paprikos, kalendros;
- žiupsnelio aštrių pipirų (nebūtina);
- šviežių petražolių, krapų;
- stiklinės lęšių.
Lęšius išverdame dviejose stiklinėse vandens. Neperverdame, kad nesukristų. Tuo tarpu į maisto smulkintuvą dedame likusius ingridientus ir malame iki skystos masės. Galima smulkinti ir peiliu – tereikia daržoves supjaustyti kuo mažesniais gabalėliais. Padažo masę pilame į įkaitintą keptuvę, įsitikiname, kad prieskonių užtenka. Viską troškiname ant silpnos ugnies. Kai padažas sušyla, į jį dedame išvirusius ir nusausintus lęšius, barstome petražoles ir krapus. Maišant troškiname dar apie 10 minučių. Skanaus!