Veganiškas Bananų Tortas

Veganiškas bananų tortas

Kadangi šis tortukas susilaukė daug Jūsų dėmesio, nusprendžiau, visų patogumui, receptą įkelti čia ir jį papildyti dažniausiai užduodamų klausimų atsakymais.

Veganiškas Rytas Labas bananų tortukas – tikrų tikriausias konkurentas visų taip pamėgtam ‘Snickeriui‘, todėl, net neabejoju, kad, pabandę pasigaminti, tikrai nenusivilsite! O, kad rezultatas gautųsi kuo geresnis, dalinuosi ne tik receptu, bet ir papildomais komentarais, kurie padės atsakyti į iškilusius klausimus, bei pasirinkti tinkamiausius ingredientus.

Mano naudota forma – 17cm. Naudojant mažesnę ar šiek tiek didesnę formą, ingredientų kiekį reiktų atitinkamai mažinti arba didinti. Jei formos dydis skiriasi tik apie 2-3 cm, galite ingredientų kiekį palikti tokį patį, o tortukas gausis atitinkamai aukštesnis arba žemesnis.

Taigi, apie 17cm skersmens tortukui reikės:

PAGRINDAS:

280g mirkytų, nusausintų pekano riešutų

200g natūralių džiovintų bananų (paspaudę pamatysite pavyzdį)

Žiupsnio druskos

Pekano riešutus galite keisti kitais, pvz, migdolų ar graikiškais. Riešutų galite ir nemirkyti, tačiau visada rekomenduoju prieš naudojimą bent jau nuplauti ir nusausinti. Bananai turi būti be pridėtinio cukraus, tai yra, džiovinti natūraliai. Tokie bananai būna ne traškūs, o pakankamai lipnūs. Šiuo atveju, jie pagrindui suteiks vientisumo ir lipnumo (pakeis dažnai naudojamas šviežias datules).

Jei tortuką gaminsite užlenktais kraštais, riešutų kiekį padidinkite iki 300g, o bananų – iki 250g !

KREMAS:

1-2 sunokę bananai

230g mirkytų, nusausintų anakardžių

120g kokosų kremo (be vandens)

4 v.š. tirpinto kakavos sviesto

3-4 v.š. klevų sirupo

Pusė vanilės ankšties (galite naudoti ir ekstraktą)

Žiupsnis druskos

Citrinos sultys

Kremo svarbiausia dalis – citrinos sultyse išmirkyti skrituliukais supjaustytus bananus. Tai padės bananams taip greitai nepajuoduoti. Turėkite omenyje, kad jei torto kraštų nelenksite, o bananų riekelėmis puošite torto pakraštį (kaip nuotraukoje žemiau), iš šaldiklio ištrauktas ir atšilęs tortukas ilgai gražiai neatrodys, nes, nors ir išmirkyti, bananai pakraštyje sureaguos su oru ir pajuoduos greičiau. Todėl tokį tortuką rekomenduoju skanauti tik atšilus.

Dėl kokosų kremo taip pat kyla daug klausimų. Svarbiausia yra pasirinkti 100% kokosų pieną, kurį sudaro tik kokosų minkštimas ir vanduo. Toks pienas, pastovėjęs šaldytuve, nusistovi ir kokosų kremo dalis atsiskiria nuo vandens. Tada kremą lengvai galime iškabinti šaukštu, o vandenį sunaudoti rytiniams kokteiliams.

Anakardžius mirkyti būtina. Tam užtenka 3-4 valandų. Išmirkyti anakardžiai bus minkštesni, todėl kremas lengviau malsis, gausis vientisesnis, be gumulėlių. Nepamirškite išmirkytus riešutus visada perplauti švariu, vėsiu vandeniu.

KARAMELĖ:

1 v.š. tirpinto kakavos sviesto

1 v.š. klevų sirupo

3 v.š. migdolų riešutų sviesto

1/3 šaukštelio vanilės esencijos

Migdolų riešutų sviestą galite keisti bet kokiu kitu. Kakavos sviestą tiek kreme, tiek karamelėje, galite keisti kokosų aliejumi. Jei taip darysite, turėkite omenyje, kad kokosų aliejus kambario temperatūroje tirpsta greičiau, todėl tortukas, ilgiau pastovėjęs kambaryje, gali greičiau pradėti tirpti. Kokosų aliejus taip pat ‘įneš’ šiek tiek kokosų skonio, bet tai bendro tortuko skonio tikrai nepagadins.

TORTUKO GAMYBA:

Pagrindas. Natūralūs, džiovinti bananai yra lipnūs ir šįkart pakeis datules. Visus pagrindo ingredientus reikia labai gerai sumalti maisto smulkintuvu, kad gautumėte vientisą, lipnią masę. Ja, paspausdami pirštais, išklojame torto formą. Galite šiek tiek ‘užlenkti’ kraštus (kaip pirmoje nuotraukoje). Dedame pastovėti į šaldiklį, kol gaminsime kremą.

Kremas. Pirmiausia susmulkiname bananus ir juos pamirkome vienos citrinos sultyse, atskiestose dviejuose šaukštuose vandens. Šis žingsnis reikalingas, kad bananai nepajuoduotų. 5-10 minučių pamirkytus bananus nusausiname popieriniu rankšluosčiu.Tada malame likusius kremo ingredientus: mirkytus anakardžius, kokoso kremą (tirštąją dalį be vandens !!), sirupą, druską, išskobtą vanilės ankštį. Galiausiai, į gautą vientisą kremą, įmaišome tirpintą kakavos sviestą. Pusę gauto kremo pilame ant torto pagrindo, sluoksniuojame bananus, tada pilame likusį kremą. Tortą dedame į šaldiklį bent 4 valandoms. 

Karamelė. Visus ingredientus patirpiname maišydami ant silpnos ugnies. Kai karamelės ingredientai jau gerai sumaišyti, pagamintą tortuką ištraukiame iš šaldiklio, paliekame šiek tiek atitirpti kambario temperatūroje (apie 10-15 min), išimame iš formos.

Gautą karamelę paskirstome ant tortuko viršaus. Karamele papuoštą tortą galima vėl šaldyti, tačiau, jei ragausite tą pačią dieną, rekomenduoju papuoštą tortą laikyti šaldytuve. Per maždaug 2-3 valandas tortukas ten atitirps, o kai susirinks svečiai, teliks tortuką ištraukti iš šaldytuvo. Galima papuoštą tortuką palikti atitirpti ir kambario temperatūroje apie 1 valandą.

Tortukas skaniausias ir geriausios konsistencijos būna šviežiai ištrauktas iš šaldytuvo arba kambario temperatūroje pastovėjęs apie 15 min 🙂

Tortą laikome šaldytuve apie porą dienų, arba šaldiklyje iki dviejų mėnesių. 

Tortuką puošiame šviežių bananų skiltelėmis, riešutais ir pagamintos veganiškos karamelės likučiais

Parašykite komentarą