Ilgąjį savaitgalį būtinai reikia išbandyti kažką naujo. Netikėtai aptiktas avokadinis – bananinis pyragas be gliuteno puikiai tiko kaip Velykų stalo desertas ir privertė išbandyti naujų šaldytų skonių. Taip, šaldytų, kurie puikiausiai derinosi prie netikėtai iškritusio pavasarinio sniego. Buvo ilgai galvota, kaip sveikiau papuošti šį kakavinį gražuolį ir prisiminiau vieną, nei kart nebandytą ingridientą – matcha arbatą. Ši į miltelius susmulkinta žalioji japoniška arbata yra ypač stiprios spalvos ir turi daug antioksidantų. Matcha arbatos milteliai, be abejo, tinkami gaminti tonizuojantiems, vitaminų pilniems gėrimams. Pati arbatos struktūra taip pat leidžia ją lengvai panaudoti sveikų desertų gamyboje ir puošyboje. Štai ko reikės norint pasigaminti 28cm skersmens šokoladinį ledų pyragą su matcha arbatos papuošimu:
(Pyragas gaunasi nemažas, todėl, norint mažesnio dydžio, rytas labas pataria visus ingridientus skelti pusiau)
Pyrago pagrindas
- Pakelis sviestinių sausainių be gliuteno;
- Sauja mirkytų migdolų riešutų;
- 3-4 valg. šaukštai kokosų aliejaus.
Įdaras
- 3 dideli avokadai;
- 4 dideli bananai;
- 4 valg. šaukštai 100% kakavos;
- 400g graikiško arba avies pieno jogurto;
- 5 valg. šaukštai agavų sirupo.
Kaip matote, šokoladą čia natūraliai pakeičia avokadas, bananas ir kakava. Norint pagardinti pyragą tikru šokolado skoniu, galima ištirpinti norimą kiekį gramų juodojo šokolado ir supilti į masę 🙂
Matcha ir anakardžių kremas
- Puodelis per naktį išmirkytų anakardžių riešutų;
- 3 šaukšteliai agavų ar klevų sirupo;
- 1 šaukštelis matcha arbatos miltelių;
- Valg. šaukštas kokoso aliejaus;
- 1/3 puodelio migdolų, avižų ar kitokio pieno.
Pirmiausia paruošime padą. Tai vienintelė pyrago dalis, kurią kepsime. Smulkiai sutrupiname sausainius, migdolų riešutus susmulkiname blenderiu. Kokosų aliejų ištirpiname ir viską sumaišome į vientisą masę. Išklojame kepimo formos dugną ir kepame apie 15 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį padą paliekame kepimo formoje ir atvėsiname kambario temperatūroje.
Kol pagrindas kepa, nulupame avokadus ir bananus, jogurtą sumaišome su agavų sirupu. Viską dedame į blenderį, įmaišome kakavą ir labai gerai suplakame iki vientisos švelniai šokoladinės masės. Masę pilame ant atvėsusio sausaininio pagrindo, apdengiame maistine plevele ir dedame į šaldymo kamerą bent 4 valandoms.
Na, o jei nusprendėte išbandyti ir anakardžių kremą su matcha arbata, štai tolimesnė veiksmų seka. Nusausiname išmirkytus anakardžių riešutus ir leidžiame jiems pradžiūti. Galima švelniai padžiovinti orkaitėje apie 10 min, nes kambario temperatūroje šie riešutai džiūsta labai ilgai. Riešutus su likusiais ingridientais ilgai malame blenderiu, kol gausime masę be gumulėlių. Ši masė tinka ir kitų desertų, pavyzdžiui, keksiukų puošimui. Sudėkite masę į specialias puošimo pipetes ir palikite šaldytuve valandai.
Šokoladinį ledų pyragą būtina palaikyti kambario temperatūroje bent 30 min. prieš serviravimą. Taip jis atšils, suminkštės ir taps lengvai pjaunamas. Matcha arbatos ir anakardžių kremą taip pat palaikykite kambario temperatūroje apie 10 min ir tada puoškite pyrago gabalėlius. Pabarstykite desertus matcha milteliais, pasigaminkite žalios arbatos ar kito mėgstamo gėrimo ir skanaukite!
O likusį pyragą galima laikyti kameroje iki kitos serviravimo. Visai kaip ledus 🙂
Skanaus!