Desertai be gliuteno – tai jau didelis žingsnis link sveikesnės kasdienybės. Šis receptas – ypač šventinis, su juoduoju šokoladu. O radau jį nuostabioje Susanna Booth knygoje ,,Gloriously Gluten Free“, kur gyvena begalė tiek desertų, tiek pagrindinių patiekalų receptų, ir visi jie – be gliuteno 🙂 Nors ruduo jau gerokai įsibėgėjo, bet parduotuvėje pavyko rasti šviežių aviečių ir šilauogių, kurios pyragui suteikė šiek tiek vasariško prieskonio. Taigi, visiems juodojo šokolado megėjams, kurie nemėgsta ilgai suktis virtuvėje, šis pyragas taps tikru atradimu!
Paruošti 8-12 porcijų Jums reikės:
- 50g kokoso aliejaus arba sviesto;
- 150g juodojo šokolado;
- 6 kiaušinių;
- 50g rudojo cukranendrių cukraus;
- 100g baltų miltų be gliuteno;
- 50g maltų migdolų;
- žiupsnelio druskos.
Kremas:
- 100g juodojo šokolado;
- 50g sviesto;
- 250g kondensuoto pieno;
- žiupsnelio druskos.
Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių. Šokoladą ištirpiname su sviestu ant silpnos ugnies, kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Baltymus labai gerai išplakame iki standžių putų ir dedame į šoną. Tada plakame trynius su cukrumi, įmaišome miltus, sviesto ir šokolado mišinį, druską, migdolus. Galiausiai, neskubant, įmaišome ir išplaktus kiaušinių baltymus. Kepame visai neilgai, 20 minučių. Iškepusį keksą paliekame pravėsti.
Kol pyragas kepa, paruošiame šokoladinį kremą. Visus ingridientus sumaišome ir ištirpiname ant silpnos ugnies. Kai keksas pravėsta, kremą pilame ant viršaus, paskirstome, galime papuošti uogomis. Kremui sustingti prireiks bent 20min. Skanios šokoladinės dienos!