Rytas Labas! Pagaliau galiu pasidžiaugti veganišku tortuku, kuris, iš pirmo žvilgsnio, nelabai skiriasi nuo kitų, gyvenančių rytaslabas.lt, bet bus drąsiai priskirtas prie super desertų, nes jame – tik gamtai ir gyvūnams draugiški produktai. Nesu nei veganė, nei vegetarė, tačiau visada smagu pagaminti desertą, kuriame visi produktai „nesipyksta“ tarpusavy 🙂 O tai pasiekti man padėjo agaro milteliai. Tai – visiškai beskonis, augalinės kilmės želatinos pakaitalas, kurį naudoti tikrai paprasta. Agaro miltelius galite įsigyti visose ekologiško maisto parduotuvėlėse, o kartais – ir prekybos centruose. Juos naudoti reikia šiek tiek kitaip, nei tradicinę želatiną, tačiau, taisyklės – daugiau, nei aiškios. Agaras tirpsta 85°C temperatūroje, o stingti pradeda atvėsęs iki 35°C. Taigi – tikrai super paprasta ir nuo šiol Rytas Labas virtuvėje agaras tikrai užims garbingą vietą 🙂 .
Tortukas – 18 cm skersmens. Pagrindui reikės:
- 350g mirkytų migdolų riešutų;
- 2 valg. šaukštai lukštentų saulėgrąžų;
- 15 vnt. minkštų datulių be kauliukų;
- Valg. šaukštas kokoso aliejaus;
- Valg. šaukštas 100% kakavos.
Kremas:
- 200g mirkytų anakardžių riešutų;
- 3 dideli bananai;
- 1 skardinė kokoso pieno (atšaldyta);
- 2 valg. šaukštai agavų sirupo;
- 2 arb. šaukšteliai agaro miltelių.
Pirmiausia pasirūpiname, kad visi riešutai būtų nuplauti, o geriausia – mirkyti bent porą valandų. Gavę drėgmės riešutai ir sėklos pradeda dygti, todėl mūsų organizmas juos lengviau įsisavina ir suvirškina. Agaro miltelius užpilame 250 ml obuolių sulčių ar vandens ir paliekame. Tada, galingos kokteilinės ar virtuvinio kombaino pagalba, sutriname visus pagrindui skirtus ingridientus iki vientisos masės, kuria išklosime tortinės dugną. Pirštais klodami pagrindą, jo kraštus šiek tiek pakeliame. Kol ruošime kremą, tortinę laikome šaldymo kameroje, kad pagrindas sustingtų. Tuo tarpu iš šaldytuvo traukiame kokoso pieno skardinę ir tirštąją pieno dalį atskiriame nuo kokosų vandens. Vandens nenaudosime, o kokosų kremą, bananus ir anakardžius malsime iki vientisos kreminės masės. Taip pat įmaišome ir agavų sirupą. Kai kreminė masė jau paruošta, lieka tik pasiruošti stingdomąją medžiagą – agarą. Aš du arbatinius šaukštelius agaro tirpinau 250 ml obuolių sulčių. Kad agaras ištirptų, obuolių sultis reikia beveik užvirti, tada būsite tikri, kad pasiekėte 85°C. Gerai maišykite ir leiskite skysčiui atvėsti. Pastebėsite, kad tam tikru momentu obuolių sultys pradės stingti. Tada agarą greitai ir labai gerai įmaišome į kreminę masę ir ja užpilame atšalusį torto pagrindą. Desertas sustings tikrai greitai, tačiau bus daug skanesnis, jei leisite jam pastovėti šaldytuve bent kelias valandas.
Skanių improvizacijų!